We hebben een eigen schoolbibliotheek!

“Meester Martin, meester Martin, meester Martin...”. Alle kinderen van de Roerganger gaven Martin van Zelm dit warme welkom toen hij weer even zijn gezicht liet zien op zijn ‘oude’ school. Een ruim half jaar terug nam Van Zelm afscheid van de Roerganger om te genieten van zijn pensioen. Omdat hij echter in beginsel betrokken was bij de samenwerking tussen de bibliotheek en de school, mocht hij de officiële opening van deze bibliotheek op school verrichten. Aansluitend mochten Mila uit groep 1 en Hugo groep 8 als eerste een boek uitkiezen en uitlenen.

Na een korte toespraak en een gedichtje van Jip en Janneke knipte Van Zelm een lint door. Daarmee werden de boekenkasten écht toegankelijk. Voor alle kinderen van deze Enterse basisschool is het nu mogelijk om boeken te lenen. De Roerganger is de eerste school in het dorp dat nu een ‘bibliotheek op school’ heeft. In de hele gemeente Wierden gingen De Widerode, Sjaloomschool, School met de Bijbel Notter-Zuna en de Driespring in Hoge Hexel hen voor. “En weet je waarom we een bibliotheek hebben?”, vroeg  Marcel Markvoort, huidig directeur van De Roerganger aan de kinderen. “Je hebt er je hele wat aan als je kan leven”, zegt een van de kinderen en een ander antwoord snel “je krijgt er iq van!”.

De collectie omvat zo’n vierhonderd boeken, bestaande uit deels materiaal van de bibliotheek en deels eigen boeken. “We gaan onze eigen collectie nog onder de loep nemen”, vertelt Marcel Markvoort, huidig directeur van De Roerganger. “Zo blijven uiteindelijk de meest gangbare en gewilde boeken over. Lezen moet leuk worden en zijn voor iedereen. Dat is ook de achterliggende gedachte waarom we nu een schoolbibliotheek hebben. We willen voorzien in een behoefte, ongeacht het leesniveau. Zo zijn er mooie prentenboeken voor de kinderen in groep 1, maar bijvoorbeeld ook Engelstalige titels voor kinderen in groep 7 of groep 8.”

Brenda Exterkate, onderwijsspecialist van de bibliotheek Wierden, vult aan: “De collectie die we hier nu hebben is heel breed opgezet. Het zijn niet alleen leesboeken, maar bijvoorbeeld ook creatieve of thematische. De kinderen kunnen uiteindelijk ook aangeven wat ze leuk vinden en waar hun interesses liggen.”

De collectie is gekoppeld aan die van de grote bibliotheekvestigingen in Enter en Wierden. De kinderen kunnen zowel met een school- als bibliotheekaccount lenen. Beide systemen zijn aan elkaar gekoppeld.

 
Cookie instellingen